Åkesson (SD): Jag är öppen för att kompromissa i politiken

1:07 min

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson öppnar för att stödja en moderat statsminister även om den gör upp med Socialdemokraterna om invandringspolitiken. Det säger han i Ekots lördagsintervju.

– Det får vi värdera när det sker, om vi ska göra det eller inte. Du ställer frågan som att jag ska svara ja eller nej och jag är öppen för att kompromissa i politiken, och det gäller även invandringspolitiken.

– Jag är öppen för att samtala och samarbeta med de andra partierna i riksdagen, för det är enda sättet att komma vidare i politiken, säger Jimmie Åkesson (SD).

När Moderaterna öppnade för förhandlingar med Sverigedemokraterna uteslöt partiet samtidigt uppgörelser om budget och regering med partiet.

Och framtidens invandringspolitik vill moderaterna förhandla om med Socialdemokraterna.

Sverigedemokraterna har tidigare krävt att det är Moderaternas flyktingpolitik som ska gälla om partiet ska stödja en moderatledd regering.

I dag är partiledaren Jimmie Åkesson mer kompromissvänlig. En moderat uppgörelse om flyktingpolitiken med Socialdemokraterna är i alla fall bättre än en uppgörelse med Centern och Liberalerna, berättar han i Ekots lördagsintervju.

– Det minst dåliga är det jag har haft att välja på hittills. Och är det fortsatt så då får jag välja det minst dåliga, men helst vill jag själv ha inflytande naturligtvis, säger han.