Görel och Tyras laktosfria bakverk

Tyra och Görel Robsarve Malmros gjorde laktosfria bakverk i Maris café och björd på recepten efteråt.

Muffins, 16 st

 

2 ägg

2dl strösocker

1 dl laktosfri mjölk

1 dl olja

3 dl glutenfritt mjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

 

Sätt ugnen på 200g

Blanda ägg och strösocker fluffigt. Häll sedan i mjölk och oljan och blanda. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda sedan med den övriga smeten.

Häll upp i muffinsformar. Om du vill göra ”hamburgare”, strö på lite sesamfrön.

Grädda i ca 12 min.

 

HAMBURGARE

 

Brownie

150g laktosfritt smör

250g strösocker

70g kakao (2 ¾ dl)

3g vaniljsocker (1tsk)

110g ägg (2st)

60g glutenfritt mjöl (1dl)

 

Sätt ugnen på 160 grader.

Klä en form 20x30 cm med bakplåtspapper.

Smält smöret på låg värme. Tillsätt socker, kakao och vaniljsocker och blanda.

Blanda försiktigt i ett ägg i taget med en slickepott.

Till sist, vänd ner mjölet i smeten.

Fördela smeten i formen grädda mitt i ugnen ca 20 min – den ska ännu vara kladdig.

Låt svalna.

 

Frosting

200g laktosfritt smör

4 dl florsocker

Skal från 1 citron

Karamellfärg

Riv skalet från citronen i en bunke, tillsätt det rumstemperarade smöret och vispa med elvisp. Tillsätt florsockret och vispa till det blir en kräm. Dela upp frostingen och färga med karamellfärg.

Dela muffinsen.

Skär ut runda former som ”hamburgare”.
Spritsa grön frosting på botten.
Lägg på en ”hamburgare”.
Dela gröna och röda gelegodisar till ”gurka” och ”tomat” och lägg på ”hamburgaren”. Klicka på ”ketchup”, och lägg på locket.

Smulorna från brownien kan man rulla till bollar och spritsa överbliven grädde eller frosting på!

MUFFLOR
Skär ut trekantiga lock ur muffinsen.
Vispa 2 dl laktosfri grädde
Riv 1-1 ½ dl mandelmassa, blanda med lite grädde till en krämig smet. Peta ner i ”semlorna”.
Klicka/spritsa på grädde. Sätt på locken och pudra på florsocker.