Trump vill jobba för fred i Ukraina

1:22 min

Donald Trump lovade i ett samtal med Ukrainas president Petro Porosjenko att arbeta tillsammans med Ukraina, Ryssland och andra parter för att återställa fred längs med Ukrainas gränser.

Telefonsamtalet mellan presidenterna kom efter en vecka av de dödligaste striderna på länge mellan ukrainsk militär och rysktstödd milis från utbrytarområdet Donetsk. Värst utsatt har industristaden Avdijivka varit.

Förhoppningarna från Kiev var stora på telefonsamtalet med Washington. USA har stött Ukraina under det snart tre år långa kriget, finansiellt och genom att utrusta och utbilda den ukrainska militären. En förklaring till varför Ukrainas armé blivit både större, starkare och bättre organiserad än tidigare.

Men telefonsamtalet var i neutral ton och saknade samma klara ställningstagande för Ukrainas sak, som från den tidigare administrationen i Washington.

Under veckans strider har 19 ukrainska militärer dödats, enligt officiella uppgifter. Från utbrytarsidan är dödstalen också höga, men skiftar beroende på vilken av ledarna i de så kallade folkrepublikerna som uttalar sig.

Men för civilbefolkningen är läget mycket svårt. El och vatten fungerar inte och många höghus har inte värme i bitande vinterkyla.

Det finns ett avtal om att senast i dag dra bort de tunga vapnen längs kontaktlinjen, men hittills har inga tecken synts på att avtalet kommer att hålla.