Dyr fakturaavgift för patienter i Region Uppsala

1:44 min

Extraavgiften för patienter i Region Uppsala som betalar med faktura är högst i landet.

Hans Göran Lundén glömde plånboken på väg till vårdcentralen i Storvreta. När räkningen damp ner fick han en rejäl kalldusch.

– Det känns inte ok, tycker jag. Att bara för att man slarvar ska man betala så mycket, säger Göran Lundén.

70 kronor kostade det Hans Göran Lundén för att han inte kunde betala i kassan efter besöket på Storvreta vårdcentral. Det är den extraavgift Region Uppsala tar ut för att skriva och skicka ut en faktura. En rimlig avgift tycker budgetchefen Björn Larsson.

– Det är mer administration för oss. Och därför tar vi ut den här avgiften. Det är både att skriva fakturan, sen följa upp, påminnelsehantering och så vidare.

Kostar det verkligen så mycket, eller gör ni någon vinst på det?

– Vi har inte något syfte att göra vinst på det här. Jag skulle vilja säga att det kostar betydligt mer att framställa en faktura.

Men på de flesta håll i landet är det här helt gratis. Bara fem av 21 landsting tar betalt. Och av de som gör det är Uppsala dyrast, tjugo kronor mer kostar det här än i till exempel Region Skåne eller Norrbottens län.

– Jag vill inte jämföra mig med andra landsting. Jag kan inte uttala mig om varför de har valt att inte ta ut en avgift.

På Storvreta vårdcentral där Hans Göran Lundén inte kunde betala i kassan händer det en till två gånger om dagen att patienter väljer faktura. Han tycker att det är orättvist med den höga avgiften, framförallt för de som kanske vänder på slantarna i slutet av månaden. Själv hade han ju pengar hemma.

– Men nu vet jag det till nästa gång att jag får vända och åka tillbaka efter plånboken. För jag tänker inte betala en sån hög avgift mera.