Förskolor i Örebro har slutat med mjölk

1:14 min

Barnen som går på Varberga förskolor i Örebro får inte längre mjölk när de äter lunch. Förskolorna hänvisar till en rekommendation från Livsmedelsverket.

I ett brev till föräldrarna på de tio förskolorna står det att de slutat servera mjölk till barnen efter rekommendation från Livsmedelsverket.
Men någon sådan rekommendation från Livsmedelsverket finns inte, säger Eva Sundberg som är ansvarig för den här frågan på Livsmedelsverket.

– Nej, det känner inte jag igen. Så säger inte vi kring måltidsdryck på förskolorna, säger Eva Sundberg.

Varberga förskolor består av tio förskolor i Varberga och Mellringe i Örebro och de drivs på intraprenad, vilket är en friare form av kommunal förvaltning.

I förra veckans brev från förskolorna till föräldrarna stod det: "Livsmedelsverket har kommit ut med en ny rekommendation att det enbart ska serveras mjölk till frukost och mellanmål. Detta för att forskning har visat att barn inte tar upp näring i maten lika bra om de dricker för mycket mjölk." Men Livsmedelsverket har alltså ingen sådan rekommendation när det gäller mjölk till lunchen, säger Eva Sundberg.

– Man ska ju titta på det utifrån vad de serverar i övrigt. Vatten är en bra måltidsdryck men mjölk kan också vara det, säger Eva Sundberg.

P4 Örebro har under flera dagar försökt få en kommentar från cheferna på Varberga förskolor men utan att lyckas.

Eva Sundberg säger att hon är förvånad över att förskolorna hänvisar till Livsmedelsverket på det här sättet.

– Det är lite konstigt för de som är ansvariga för måltidsverksamheten i Örebro kommun för övrigt har vi mycket kontakt med och de har varit på våra olika utbildningar, så det låter konstigt om det här skulle ha kommit ifrån de faktiskt, säger Eva Sundberg.