Wallström oroas över läget i Ukraina

2:01 min

När EU:s utrikesministrar träffas i Bryssel är striderna i Ukraina i fokus. Utrikesminister Margot Wallström är mycket bekymrad över läget i landet och Rysslands inblandning i konflikten.

Efter den ryska annekteringen av Krim för tre år sedan har striderna i Östra Ukraina trappats upp.

40 människor uppges ha dödats. Och både Ryssland och Ukraina har anklagat varandra för det upptrappade läget som sker i ljuset av det av att USA har fått en ny president.

Därmed anses både Ryssland och Ukraina helt enkelt vilja se hur Donald Trump kommer att reagera och vilken sida han kommer att ta fortsättningsvis.

Under helgen löd dock ett uttalande från Vita huset i Washington att USA kommer att arbeta med Ukraina, Ryssland och alla andra berörda parter för att hjälpa dem att återskapa fred längs gränsen.

Utrikesminister Margot Wallström (S) anser är läget i Ukraina är mycket allvarligt.

– För det första måste man få stopp på stridigheterna. Och sedan måste man fortsätta med reformansträngningarna i Ukraina. De vet att vi är ett av de länder som har stått vid deras sida från första början och fortsätter att göra det. 

– Det gäller också att behålla trycket på Ryssland. 

Vad kan EU göra? 

– EU kan hålla fast vid i sanktionsbestämmelserna och stötta Ukraina på alla möjliga sätt. Det återstår mycket när det kommer till korruptionsbekämpning. 

Ett annat ämne för utrikesministermötet i Bryssel är flyktingar och migranter som kommer över Medelhavet in i EU.

Den österrikiske utrikesministern är mycket bestämd i frågan:

– Den som tar sig illegalt till Europa ska stoppas och skickas tillbaka till läger i till exempel Egypten. Det gör redan Australien. Bara på det sättet kan vi stoppa människosmugglarna och hindra att människor dör i Medelhavet, säger Sebastian Kurz från Österrike. 

Men Wallström är av en helt annan uppfattning:

– Vi har helt olika åsikter. Så är det. Och den diskussionen kommer jag att fortsätta med honom ett bra tag till, säger hon.