François Fillon: Jag ber om ursäkt

1:15 min

Högerpartiets kandidat till presidentvalet, François Fillon, ber om ursäkt till franska folket efter avslöjandet om att han ska ha gett fiktiva löner till familjemedlemmar.

Sedan tidningen Le Canard Enchainé avslöjade att François Fillons hustru och två av hans barn varit anställda som hans assistenter och fått lön ur allmänna medel, har det spekulerats i om han måste avbryta sin presidentvalskampanj.

I dag, måndag, var det en sammanbiten och spänd François Fillon som mötte ett stort pressuppbåd. Han sade att han inte har något att dölja och att han inte har brutit mot lagen.

– Men om det var ett moraliskt fel att arbeta tillsammans med min familj så får vi ändra på systemet. Och jag ber det franska folket om ursäkt, sade han.

Lönerna på sammanlagt motsvarande nio miljoner kronor har varit rimliga, sade François Fillons, som också redovisade sin privatekonomi.

Han sade att han tänker göra en omstart av sin presidentkampanj från och med i morgon, tisdag. 

Han attackerade sedan sina främsta konkurrenter i presidentvalskampanjen, och pekade på riskerna med att lämna landet i händerna på antingen ett högerextrem kandidat, Marine Le Pen, eller en mittenkandidat Emmanuel Macron.

Om väljarna tror på François Fillons återstår att se.