Ryssland stängs ute från friidrotts-VM i London

4:11 min

Ryssland stoppas från deltagande i friidrotts-VM i London i augusti. Det uppger brittiska BBC och hänvisar till källor i Internationella friidrottsförbundet IAAF.

Beslutet att förlänga Rysslands avstängning över VM 2017 togs enligt BBC av det internationella friidrottsförbundet (IAAF) på måndagen.

– Det är tragiskt att Ryssland inte har kommit tillrätta med dopningsproblematiken och kan vara med igen som vanligt. Det är ju det vi vill, att alla ska vara med för friidrotten är ju en världssport, säger Sveriges förbundskapten i friidrott, Karin Torneklint, till Radiosporten.

I november 2015 stängde IAAF av rysk friidrott på grund av avslöjandet om utbredd dopning och korruption. Rysslands friidrottare missade därmed OS i Rio de Janeiro.

Det kan dock bli så att vissa ryska friidrottare tillåts tävla i VM i London under neutral flagga, uppger BBC. Under förutsättning att de på ett tillfredsställande sätt kan bevisa att de inte är dopade.

– Jag trodde att de skulle vara tillbaka till VM. Att de hade löst sina interna problem. Det här blir nog en riktig smäll. Jag antar att de är tillbaka 2018 på EM, säger Karin Torneklint till Radiosporten.