Tråante/Trondheim

Gemensamt beslut angående nordisk samekonvention

Sametingen och regeringarna i Sverige, Finland och Norge är överens ett gemensamt uttalande rörande nordisk samekonvention. Sametingen har det sista ordet.

Nordisk samekonvention är en punkt på dagordningen under Sameparlamentarikerkonferensen som hålls i dag i Trondheim. I morse hölls ett möte mellan ministrar och Sametingspresidenter där man kom fram till en gemensam text. Bland annat lyfte man att målet är att samarbete över gränser ska bli lättare och att inget kan göras i frågan innan Sametingen tagit beslut.

I öppningstalen pratade både svenska kulturministern Alice Bah Kuhnke och norska kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner om konventionen.

- Det här är en bindande grund att bygga vidare på, sa Bah Kuhnke.

De tre Sametingspresidenterna berättade också hur de kommer jobba vidare med samekonventionen. Norska och finska Sametingen kommer ta upp frågan på plenum i juni och svenska Sametinget kommer handlägga ärendet redan på plenum till helgen. 

Både norska Sametingspresidenten Vibeke Larsen och finska Sametingspresidenten Tiina Sanila Aikio la vikt på att det samiska civilsamhället måste få komma till tals i frågan. Norska Sametinget kommer inleda dialog med samer i Norge till våren och finska Sametinget kommer ha fyra olika möten med samer och samiska organisationer innan plenum i juni. 

- Jag uppmanar samer att säga sin mening och vill att ni kommer till tals vad gäller Samekonventionen, sa Tiina Sanila Aikio. 

Svenska Sametingets styrelseordförande, Håkan Jonsson, sa i sitt anförande att alla Sametingspartier ska vara en del i arbetet med konventionen framöver. Jonsson sa också att om Sametinget godkänner förslaget till konventionen så kräver de en tät dialog med den svenska regeringen om propositionsskrivning. 

- Vi kommer att ta upp ärendet på vårt plenum till helgen och förslaget är att lägga konventionen till handlingarna, sa Håkan Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio