Danmark: Nu måste EU hjälpa till

1:32 min

Många länder reagerar nu på USA:s politik att strypa bistånd till organisationer som arbetar med abort. Nu vill Danmark att EU kompenserar de drabbade organisationerna. Sverige backar upp.

"Vi uppmanar EU att öka sin finansiering till arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter", står det i brevet som Danmarks biståndsminister Ulla Tørnæs tagit initiativ till och som nu åtta EU-länder skrivit under.

Brevet skickas till EU:s utrikesschef Frederica Mogherini och utvecklingskommissionär Neven Mimica.

Förutom Danmark så har även Sverige, Frankrike, Holland, Finland, Tyskland, Storbritannien och Belgien ställt sig bakom brevet.

Initiativet har kommit som en reaktion på att Donald Trumps administration återinfört den så kallade global gag rule, som förbjuder amerikanskt stöd till organisationer som arbetar med bland annat abort.

Förbudet gäller globalt och har funnits tidigare, men skrotades senast av Obama-administrationen.

Danska utrikesministeriet bedömer enligt tidningen Politiken att det handlar om nio miljarder dollar i amerikanskt stöd som kan komma att dras in. Ett beslut många fruktar ska öka antalet osäkra aborter och dödsfall i framförallt Afrika och Asien.

Flera EU-länder planerar nu att kompensera den amerikanska politiken genom att öka stödet till drabbade organisationer, samtidigt som man alltså sätter press på EU-kommissionen att göra samma sak.

Danmark ökar i ett första steg sitt stöd med 75 miljoner danska kronor.

I Holland vill regeringen etablera en internationell fond för arbetet med reproduktiv hälsa, och i en debattartikel igår meddelade Sveriges biståndsminister Isabella Lövin att även Sverige ökar sitt stöd.