Sameministern öppnar för omförhandlingar om samekonventionen

4:48 min

Alice Bah Kuhnke menar att det liggande förslaget för en Nordisk samekonvention är bra. Men hon är beredd att omförhandla om Sametingen begär det.

Den liggande konventionstexten har redan mött hård kritik från samiskt håll, både organisationer och jurister menar att den är för svag i förhållande till de rättigheter samer redan har idag och sett till internationell folkrätt och urfolksrätt.

Men Alice Bah Kuhnke pekar på att den liggande texten är en bra grund att utgå från.

– Det är viktigt att komma ihåg att det här är grunden, allt som sedan toppar den grundläggande konventionen, ja då gäller toppen.

Kuhnke säger vidare att man nu har möjlighet att få en grund på plats som aldrig kan understigas.

– Men det är också en grund som kan överstigas, jag tror att den här grunden kan vara oerhört viktigt att få på plats.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke som ansvarar för samefrågor i regeringen är just nu på plats i Trondheim för att fira 100-årsjubileumet av det första samiska landsmötet.

Samekonventionen är en av de viktigaste frågorna på ministerns bord just nu. Sveriges, Norges och Finlands förhandlingsdelegationer har i flera år diskuterat innehållet i konventionen vars syfte är att harmonisera lagstiftningen gällande samiska frågor i de tre länderna.

Ordförandena för förhandlingsdelegationerna har för någon vecka sedan ställt sig bakom konventionstexten och nu ska Sametingen ta ställning till den.

Konventionen var också första frågan när Sametingen inledde sin parlamentarikerkonferens i Trondheim på tisdagen.

Det här är inget som ska tvingas fram.

Alice Bah Kunke menar att den liggande konventionstexten stärker samiska samhället eftersom den sätter rätten på pränt och den skapar möjligheter för ett utökat samiskt själbestämmande.

– Den skapar möjligheter för den dialog som måste till för att samernas röster ska höras, så man ska se det här som en bottenplatta att utgå från när vi framåt fortsätter driva frågor om ännu mer självbestämmande.

Sametingen ska alltså säga sitt om konventionstexten innan den kan antas och bli verklighet.

Här menar Alice bah Kuhnke att Sametingens inställning är avgörande och hon är beredd att återigen sätta sig vid förhandlingsbordet om Sametingen inte är nöjda.

– Det är viktigt att det här är ett gemensamt beslut som måste tas i sann demokratisk anda.

Om något av Sametingen kräver omförhandlingar, så förstod jag att det finns utrymme för det?

– Självklart, det här kan inte tvingas fram utan nu ska Sametingen ta sina beslut och därefter fortsätter själva processen, så vi är långt ifrån att ropa hej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio