Gamertjejer får egna spelträffar i Malmö

8:02 min

Många tjejer i spelvärlden upplever att de blir särbehandlade just för att de är tjejer –  och på många spelrelaterade event är majoriteten av besökarna män. Nu startar spelföreningen Mega i Malmö upp spelträffar dit bara tjejer är välkomna.

På Spelens Hus i Malmö sitter ett tiotal tjejer framför en stor vit duk med projektor och väntar på att få spela det nya spelet "Resident Evil 7". Samtidigt håller föreningens ordförande Alexander Cederholm på att försöka koppla in den nya viritual reality-utrusningen. Det tar lite tid och tjejerna väntar otåligt och försöker hjälpa till med installationen. När allt är färdigt tackar Alexander Cederholm för sig, han ska ju av förståeliga skäl inte vara med och spela.

 – Vi har tjejer i föreningen, men vi är ju inte dominerande. Vi är inte ens hälften tjejer, berättar Nathalie Leth, som länge engagerat sig i föreningen Mega. 

Under våren kommer föreningen hålla i spelträffar för tjejer varannan söndag och på så sätt hoppas Nathalie att de kan locka till sig fler tjejer som vill bli medlemmar.

 Just nu behöver vi fler tjejer som tar ansvar och fler tjejer i ledande positioner. 
 

Det finns mycket fördomar om vilken typ av spel tjejer gillar att spela. En fördom är att tjejer bara gillar att spela "snälla" spel som till exempel "The Sims", men det håller inte Nathalie med om.

 – Faktum är att en av de populäraste genrerna för tjejer är skräckspel, därför har vi valt det nya "Resident Evil"-spelet som är jätteläskigt, säger Nathalie.

En annan person som välkomnar den här typen av initiativ är Ann-Sofi Sydow som arbetar på The Game Assembly, en yrkeshögskola som utbildar spelutvecklare. Hon har länge engagerat sig i genusfrågor inom datorspelsvärlden.

– Att de här tjejerna får ett eget space, det är super, säger hon och skrattar.

Ann-Sofi tror att den här typen av träffar är bra för tjejers självkänsla.

– Istället för att någon kille ska komma och berätta för dig vad du borde tycka om för spel och hur du borde spela så kan du själv få känna efter vad du egentligen gillar och varför, säger hon. 

En av de tjejerna som kommit hit idag är 16-åriga Linna Weibull från Lund som kommit tillsammans med sin bonusmamma. Spelet har 18-årsgräns så för att få komma hit idag om man är yngre behöver man ha med sig en förälder.

– Jag tycker att det här är jätteroligt. Många tjejer är blyga och hade kanske vågat komma annars, säger hon.

Hon tror att om spelträffen hade varit för både killar och tjejer så hade det nog främst varit killar som hade kommit och då hade det inte funnit lika mycket utrymme att ta plats i som tjej.

 – På det här sättet uppmuntrar man verkligen tjejer att spela datorspel.