Lågt grundvatten i nästan hela landet

1:44 min

På många håll i landet är det fortsatt mycket låga grundvattennivåer. Vintern har hittills inte gett tillräckligt med nederbörd för att återställa nivåerna.

– Hittills ser det ut som vi får en lika dålig eller ännu sämre sommar som förra året, säger Nils Ohlanders, statsgeolog på Sveriges Geologiska Undersökning SGU.

Under förra våren och sommaren blev det stor brist på dricksvatten på framför allt Gotland, Öland och i sydöstra Sverige.

– Under de senaste hundra åren har vi haft några stycken dippar, men det var ju på några ställen speciellt på Gotland som vi hade rekordlåga nivåer förra sommaren.

Det är på hösten och vintern som grundvattnet normalt fylls på eftersom växtligheten inte tar vattnet, men i år har det på vissa håll hittills blivit ännu lägre. Det är nu låga nivåer i hela Sverige utom nordligaste Norrland. Allra lägst är det österut men även in över Svealand och även norrut in över exempelvis Jämtland.

– Nu har januari också på vissa håll fått rekordlåg nederbörd, säger Nils Ohlanders på Sveriges Geologiska Undersökning.

På flera håll i landet ser kommuner nu över sin vattenförsörjning. På Öland grävdes en vattenledning från fastlandet akut i början av sommaren. Samtidigt kördes tankbilar med vatten från fastlandet i skytteltrafik fram till oktober.

Kjell Magnusson är centerpartist och kommunfullmäktiges ordförande i Mörbylånga kommun, som avsatt 40 miljoner i årets investeringsbudget för att testa lösningar som avsaltning och återanvända vatten som använts på företaget Guldfågeln:

– Vi måste se till att lösa det här så att det blir hållbart på lång sikt för vi vill inte hamna i en sådan akut kris som vi gjorde 2016.