Mel Gibsons uppgång, fall, uppgång, fall och uppgång

17 min

Mel Gibson, känd från 80- och 90-tals klassiker som Mad Max-filmerna, Dödligt Vapen, Braveheart, Vad kvinnor vill ha och Passion of the Christ. Men Gibsons karriär är även minst lika kantad av skandaler. Efter klanterier och olika uttalande fick han stark kritik för kvinnohat, homofobi och antisemitism.

De senaste 10 åren har han gått under jord. Hollywood generellt var även snabba på att ghosta honom efter kontroverserna. Tills nu! Hacksaw Ridge är den första långfilmen han regisserat sen Apocalypto – och nu är Gibson tillbaka inne i värmen.

Filmen är baserad på den sanna historien om soldaten Desmond T. Doss som var vapenvägrare och räddade 75 män i slaget vid Okinawa utan att avfyra ett enda skott. Han var den första Vapenvägraren någonsin att vinna kongressens Medal of Honor.

Hacksaw Ridge har hittills plockat på sig en Golden Globe och nominerats i 6 Oscarskategorier, bl.a Mel Gibson själv för bästa regissör. Sakta men säkert verkar Mel förlåtas. Så hur går det här till? Hur går man från superkändis, till persona non grata, till kändis igen?

Fabian Nordlander hjälper oss att reda ut detta!