Hans Rosling förklarade världen

Hans Rosling är död.

Den internationellt kände professorn avled i cancer på tisdagsmorgonen, uppger hans familj i ett pressmeddelande.

– Han hade en otrolig energi och en brinnande vilja att förklara världens utveckling på ett pedagogiskt och unikt sätt, säger dokumentärfilmaren Per Fjellström.

I sin manchesterkavaj, sina glasögon och med sina grafer blev han professorn som berättade för Sverige, och världen, hur saker och ting verkligen låg till.

Som professor i internationell hälsa var hans spelplan gränslös – och de globala hälsoproblemen det ämne han brann för i flera årtionden.

Men att fokusera på det som blev sämre hade aldrig speciellt stor roll i Hans Roslings föreläsningar. Betydligt oftare berättade han om det som inte var nattsvart, utan tvärt om det som gick åt rätt håll.

Att barnadödligheten minskar, att kvinnor i tredje världen föder färre barn och att fler och fler får det bättre.

– Jag kan inte komma på någon annan svensk nu levande forskare som fått så otroligt många visningar på Youtube och på sina Ted talks. Han blev en superkändis på grund av sin förmåga att popularisera och förklara hur världen har utvecklats. Han var en entertainer och många uppskattade hans rättframhet och kärvhet, säger Johan Bergendorff, korrespondent med fokus på global hälsa på Sveriges Radio.

Genom stiftelsen Gapminder blev Hans Rosling världskänd för sitt sätt att förklara svåra, internationella sammanhang - på ett begripligt sätt. Han var lärare vid Uppsala Universitet och vid Karolinska institutet, var med och startade Läkare utan gränser i Sverige och forskade om hälsa i såväl Afrika, Asien som Latinamerika.

Läs mer: "Kanske enda geniet jag träffat"

Helena Nordenstedt lärde känna Hans Rosling för några år sedan, när hon tog över hans utbildning i global hälsa på Karolinska institutet.

– Han såg till att ta ganska enkla fakta om världen som han upptäckte att människor inte kände till. Sedan förklarade han varför det såg ut på det här viset, varför det har blivit så mycket bättre och vad som fortfarande fanns kvar att göra, säger hon.

När Ebola svepte över delar av västra Afrika för två år sedan var Hans Rosling en del i kraftsamlingen för att hindra smittan.

I tre månader arbetade han i Liberia för att försöka stoppa epidemin.

I Sveriges Radios Vetandets Värld beskrev han hur svåra sjukdomar mest effektivt kan stoppas i områden där konsekvenserna kan bli ödesdigra.

– Man måste ha ett excel-ark i ena handen och människokärlek i den andra för att kunna spåra smittan, och därmed få stopp på den, sa han.

Hans Roslings dotter Anna Rosling berättar för TT att hennes far för ett år sedan fick diagnosen cancer i bukspottkörteln.

– Han har behandlats under det här året. För några dagar sedan blev det sämre, säger hon.

I ett mejl beskriver familjen Hans Roslings gärning.

"Hans har i sitt liv berört många människor och han kommer lämna ett stort tomrum efter sig. För ett år sedan diagnostiserades han med bukspottkörtelcancer och har tack vare behandling fått ett fint sista år i livet. För några dagar sedan försämrade hans tillstånd plötsligt och han avled i sömnen med sin familj vid sin sida. Hans sörjs närmast av sin hustru Agneta Rosling och barnen Anna, Ola och Magnus med familjer samt sin bror Mats Rosling med familj"

Hans Rosling blev 68 år gammal.