Länder går ihop mot terrorgrupper

1:17 min

Fem länder i Sahel-området, söder om Sahara, har enats om att bilda en gemensam styrka mot det ökade hotet från islamistiska terrorgrupper.

Tre veckor efter den blodiga självmordsattacken i Gao i Mali som dödade nära 80 människor har nu länderna i regionen enats om att bilda en gemensam styrka mot islamistisk terror. Flera grupper hotar säkerheten i området och det var gruppen el-Mourabitoun, som leds av algeriern Mokhtar Belmokhtar, som tog på sig dådet i Gao.

Vid ett regionalt möte i Malis huvudstad Bamako har nu statscheferna från Mali, Mauretanien, Burkina Faso, Niger och Tchad enats om att bilda en vad de kallar "front mot terrorismen". Detaljerna kring hur stor styrkan blir eller var den kommer baseras är ännu inte klart.

Nigers president Mahamadou Issoufou sa att de nu kommer begära av FN:s säkerhetsråd att en resolution antas innan styrkan kan sättas upp.

I ett internt dokument under mötet beskrivs norra Mali som en utgångspunkt för de flesta av terrorgrupperna. Utöver Mali har också Burkina Faso och Niger drabbats av ett flertal attacker.

För drygt ett år sedan i januari dödades 30 människor, främst västerlänningar, då beväpnade män angrep en uteservering och ett hotell i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Terrorgruppen Al-Qaida i Islamiska Maghreb sa sig ligga bakom det dådet.