Dom kan stoppa Navalnyjs presidentambitioner

1:36 min

Antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj dömdes i dag till villkorlig dom och böter. Domen var ett försök att stoppa honom från att kandidera till presidentposten, men han tänker inte acceptera det, sa han i domstolen i Kirov.

– Mina vänner jag förstår att er första fråga är om jag tänker ställa upp i presidentvalet 2018. I dag sändes ett budskap från Kreml, ett försök att stoppa mig, men jag har all rätt enligt ryska författningen att ställa upp och kommer fortsätta företräda dem, som vill ha ett vanligt, hederligt och korruptionsfritt Ryssland.

– Vi kommer överklaga den politiska domen i dag, sade  juristen och antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj i domstolen i Kirov.

I flera timmar hade rättssalen lyssnat på domarens entoniga uppläsning av det som ska föreställa rättssaken mot Navalny och affärsmannen Pjotr Ofitserov. I stort sett samma text som användes vid åtalet 2013 där 40-årige Navalnyj påstås ha tjänat miljoner i en affär för skogsbolaget Kirov Les.

I dag, onsdag, dömdes båda som skyldiga till förskingring av miljontals rubel, trots att det inte finns några som helst bevis, i form av konton eller vittnesmål.

Navalnyj dömdes redan för flera år sedan i exakt samma mål till villkorlig dom, men domen upphävdes av domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg, som hävdade att det var fråga om en politisk rättegång.

Hade det blivit en fängelsedom för Navalny skulle han inte kunna kandidera i något val, men frågan är om en villkorlig dom kan stoppa honom, enligt rysk lag.

Navalnyj anses ha visst "stöd" i kretsar inom Kreml, som vill se honom förlora mot Vladimir Putin i valet för att på så sätt legitimera själva presidentvalet.  Samma krafter såg till att han inte fängslades förra gången utan fick ställa upp i borgmästarvalet.

I det konspirationsälskande Ryssland pågår också ständigt ifrågasättande av Navalnyjs person: Är han kanske i själva verket en Kremlkonstruktion och inte någon självständig oppositionell?

Hans äkta starka stöd finns framförallt i en ung urban medelklass, som vill se ett annat Ryssland än det autokratiska korrupta där rätt vänskaper innebär både makt och pengar.