Nya anklagelser mot Francois Fillon

1:52 min

Svårigheterna för den franska presidentkandidaten Francois Fillon fortsätter. Efter anklagelser om fiktiva anställningar, kommer idag nya uppgifter om att hans hustru ska ha fått ett stort avgångsvederlag från den franska regeringen.

Sista ordet i Fillonaffären är inte sagt, trots François Fillons ambition att lägga alla kort på bordet i måndags.

I veckans nummer av le Canard enchaîné framgår att hans hustru ska ha fått avgångsvederlag från den franska regeringen på 45.000 euro motsvarande 470 000 kronor.

François Fillon har svarat i ett öppet brev i tidningen Ouest France att han har redovisat allt och att allt är lagligt.

François Fillon, som har lanserat sig som den ärlige presidentkandidaten, bad i måndags om ursäkt för att ha agerat moraliskt fel när han anställde sin fru och två av sin barn som assistenter under sin tid som minister. De fick höga månadslöner på motsvarande mellan 35.000 och 50.000 kronor i månaden till en sammanlagd summa av 9 miljoner kronor.

Då redovisade han också de konsultuppdrag han har haft, vid sidan om posten som regeringsledamot.
Nu har misstanken väckts om det finns en intressekonflikt i Fillons uppdrag åt ett försäkringsbolag, när han i sitt valmanifest föreslår en privatisering på försäkringsområdet.

Centerpolitikern Jean-Francois Bayrou säger att han aldrig varit med om att en presidentkandidat tidiagre har varit under så stort inflytande av ekonomiska intressen som Fillon.

Uttalandet satte genast igång spekulationer om centerpolitikern Bayrou nu kan vara på väg att tillkännage sin egen kandidatur till presidentvalet. Bayrou ställde senast upp 2012.

Men han är inte längre medlem av det konservativa partiet Republikanerna som än så länge står bakom sin kandidat François Fillon.