IT-experten förklarar Darknet, Deep web och Tor

1:54 min

Under onsdagens knarkrättegång vid tingsrätten i Halmstad har bland andra ordet Darknet använts flera gånger. Här reder IT-säkerhetsexperten ut begreppen.

På onsdagen startade rättegången mot fyra män i Halmstad som misstänks för olika former av knarkbrott där männen ska ha sålt drogerna via en marknadsplats på Darknet.

Men vad är Darknet? P4 Halland kontaktade Mattias Wecksten på Högskolan i Halmstad för att förklara och förenkla.

– Vi har internet. Det är en stor infrastruktur som kopplar ihop dator med olika nätverk över hela världen, säger Mattias Wecksten, universitetsadjunkt på Sektionen för informationsvetenskap på Högskolan i Halmstad och undervisar bland annat polisens IT-forensiker i datasäkerhet.

– Materialet som finns på internet kan vi lägga i olika kategorier: en kategori som är öppen och som alla når direkt utan någon som helst inloggning eller annan verifiering. Sedan har vi ytterligare en nivå ner och det är det vi brukar kalla för the Deep web, säger han.

Enkelt förklarat är the Deep web alla sidor som inte är synligt för internets sökmotorer och som kräver någon form av inloggning.

Skulle man kunna jämställa det med ett intranät på ett företag?

– Absolut. Ett intranät på ett företag är definitivt del av Deep web. Och där är väl den stora begreppsförvirringen. För man slänger sig med ord som Darknet och Deep web och blandar ofta ihop dem, säger Wecksten.

Han förklarar att det finns ytterligare en nivå ner.

– För bland de här Deep web-sajterna så finns också Darknet och där räcker det inte med att vi har någon typ av lösenord för att komma in, säger han.

Darknet är krypterade nätverk där en enorm mängd gömda sajter finns. De sajterna kan bara nås med hjälp av speciella programvaror.

– Det som är centralt då är att det behövs ett speciellt program, en speciell accessmetod för att ens komma åt sajten.

Det finns olika typer av programvara för det. Ett exempel är programmet Tor, som har flera lager av anonymisering och kryptering.

I vilken mån har polisen möjlighet att "gräva" sig och koda sig igenom och hitta illegal verksamhet? Måste man ha lösenorden?

– Det beror på, men nästan alltid när det gäller datorsäkerhet - den svagaste länken i kedjan är människan. Så här har vi då en metod och ett system som gör det möjligt att vara anonym. Men om du gör fel saker som du inte borde göra - då kan du plötsligt spåras, säger Mattias Wecksten.