Förslag om anonyma vittnen möter kritik

1:02 min

Antalet allvarliga skjutningar i landet har ökat samtidigt som det är många som inte vågar ställa upp och vittna. Nu kommer krav på att vittnen ska kunna ställa upp anonymt i rättegångar vid grova våldsbrott. Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp, vill se en lagändring så att det blir möjligt att vittna anonymt.

– Om den här utvecklingen fortsätter riskerar vi att hamna i en situation där ju grövre brott du begår desto mindre sannolikt är det att du kommer att fällas, och det är en situation som inte är realistisk. Vi kan inte ha det så, säger Bo Lundqvist, kriminalkommisarie i region syd.

Just nu utreder han mordet på 16-årige Ahmed Obaid, som sköts ihjäl i på öppen gata i Malmö för en tid sen.

Men förslaget stöter på motstånd. Bland andra Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är kritisk.

– För det första tycker jag att det är en urholkning av rättssäkerheten. Om man är misstänkt för ett allvarligt brott, då måste man få kunskap om vem det är som till exempel pekar ut en.

Inrikesminister Anders Ygeman vill förstås att människor ska vittna, men han säger nej till anonyma vittnesmål.

– Jag tror att det är mycket svårt att förena det med de rättssäkerhetsgarantier som vi har i Sverige och de flesta andra västländer, säger han till SVT.

Istället för anonymitet vill han se andra åtgärder.

– Vittnesskyddsprogram inom ramen för polisen exempelvis, så att vi kan ge alla som vittnar ett bra skydd, säger Anders Ygeman.