Hatvåg mot ledarskribenten Evelyn Schreiber

1:34 min

Evelyn Schreiber på Nerikes Allehanda, befinner sig mitt i en storm av hatmejl. Hon var inte alls beredd på att möta allt detta hat och alla hot.

Anledningen till mejlen är en ledare hon skrev där hon var kritisk till de senaste senaste inläggen i debatten om brottslighet och invandrare.

 – Att det skulle bli upprörda miner var jag med på så när det började var det ganska ok. Men så stort som det blev och så massivt, det blev lite chockerande, faktiskt.

Evelyn Schreibers ledare handlade om Örebropolisen Peter Springare och hans inlägg på Facebook om att kriminella invandrare dominerar stort bland hans polisutredningar om grova våldsbrott. Schreiber gick emot det i sin ledare. Då började mejlen komma.

– Det var ju flera hundra mejl. Men det var framför allt på Facebook som det värsta var. Jag drunknade liksom, det var helt ohållbart.

Det finns en stor facebookgrupp som stöder Springare, för övrigt den grupp som växer snabbast och nu är den femte största i landet.

I början kom mejlen från Facebookgruppen och var rätt harmlösa, enligt Evelyn Schreiber. Men de började snart bli rasistiska och hotfulla.

– Det är absolut organiserat. Det är otroligt tydligt att det går från ingenting till att det på en minut kommer in hundratals mejl.

Nerikes Allahanda har polisanmält händelsen och Evelyn Schreiber har olika former av personskydd, som hon själv säger. Trots det har hon inga tankar på att sluta som ledarskribent.

– Nej, absolut inte. Det känns som att det är viktigare än någonsin att fortsätta. Det känns som ett bevis på att vi inte får ge med oss i detta.