RECENSION – FILM

"Moonlight": "Värd en Oscar för bästa film"

2:46 min

Fint och berörande om Chiron, en svart homosexuell kille, som växer upp i en tuff del av Miami som präglas av droger och kriminalitet.

Titel: "Moonlight"
Regissör: Barry Jenkins
Manus: Barry Jenkins, Tarell Alvin McCraney 
Skådespelare:  Mahershala Ali, Naomie Harris, Alex R. Hibbert m fl
Genre: Drama
Betyg: 5 av 5

Nu ska det handla om en film som samlat ihop till åtta Oscarsnomineringar – "Moonlight".

Björn Jansson, du har sett den...

– Ja, två gånger på kort tid och det är min darling på Oscarsgalan. "La la land" är storfavorit att ro hem Oscarsstatyetten för bästa film, och en rad andra klasser, men jag gillar Moonlight än mer. Den berör mer och det skulle betyda mer om den vann som bästa film, tror jag.

Varför då?

– Det handlar om en ung svart homosexuell man som växer upp i den tuffare delen av Miami, så där har man prickat in inte bara en utsatt grupp utan flera. Och det skulle betyda en hel del tror jag om den därför fick en Oscar, i dagens Trumpledda USA.

Den berättas med så mycket mer än ord, det sägs inte mycket i stora delar... men det är blickar, kroppsspråk, och scener som bara finns

Berätta mer om filmen.

– Vi får följa Chirons uppväxt i filmen, vi möter honom först som en liten kille i stora sneakers och basketshorts. Han jagas in i ett ödehus, och Juan kommer till hans räddning. Juan är kvarterens langarboss, stor och cool, och han tar sig an Little, som han kallas som liten. De blir lite som Mowgli och Baloo, ja, Juan är smartare... Littles mamma är ofta frånvarande i jakten på droger så Juan och hans tjej Teresa blir viktiga för Little.

– Janelle Monáe spelar Teresa som försöker lära Little om kärlek och stolthet... Juan spelas av Mahershala Ali och han är storfavorit till en Oscar för bästa manliga biroll.

– Vi får också följa Chiron som tonåring, fortfarande undviker han att se andra i ögonen, han upptäcker att han är homosexuell och råkar ganska illa ut och sedan i sista mötet med Chiron är han en ung vuxen man, som kallar sig Black.

Varför är den så bra då, det finns ju många uppväxtskildringar på film?

– Inte så många om unga svarta killar som upptäcker sin homosexualitet, och i den tuffa omgivningen. Och den berättas med så mycket mer än ord, det sägs inte mycket i stora delar... men det är blickar, kroppsspråk, och scener som bara finns och inte nödvändigtvis måste stressa historien framåt.

Som?

– En dansscen med Little och hans klasskompisar... Det är långt ifrån action här, det är allvarligt som det är, och ömhet behöver inte hela tiden leda till sexscener.

– Jag tror att Moonlight kommer att ligga mycket högt på min lista över årets bästa filmer, när jag summerar året i december.