Carl Jan Granqvists vintips vecka 6

Carl Jan tipsar om vin som passar fint till ripa

4:51 min

En gång i tiden var fjällripan ett av de viktigaste inslagen i kosthållningen i de svenska fjälltrakterna. Idag är det att betrakta som en riktig festmåltid och får man tag på ripa så är det verkligen en kulinarisk höjdare. Carl Jan har hittat vin som passar till.

En februariklassiker är att servera det stekta ripbröstet med en saftig och smakrik timbal av inkråmet och lårköttet, en gräddig sås med höstens trattkantareller samt Hasselbackspotatis.

Dryck 1: Rött vin på 75 cl flaska 2001 Torraccia del Piantavigna Ghemme nummer 2339 på Systembolaget

I takt med att vinerna från Barolo blir allt mer berömda och springer iväg prismässigt så börjar många leta efter alternativ från närområdet. Ghemme är idag ett mycket litet vinodlingsdistrikt i de nordligaste delarna av regionen, som går under namnet Alto Piemonte. Distriktet var betydligt större och viktigare under det tidiga 1900-talet. I Ghemme är samma nebbiolo som vi hittar i Barolo den viktigaste druvan. Stilen är lite lättare och elegantare, och stramheten gör att lagring behövs för att mjuka upp strukturen. Stilen är som gjord för elegant viltsmakande fågel.

Doft: Utvecklad doft av torkade körsbär och rosor med inslag av tranbär, lingon och söta kryddor med en underton av läder och multna höstlöv.

Munhåleupplevelse: Stram och frisk, med en angenäm liten strävhet. Fruktigheten är sval och mycket nyanserad och har god intensitet. Ett utpräglat men förtjusande matvin.

Alkohol: 13.5 %

Pris: 150 kr

Dryck 2: rött vin på 75 cl flaska 2015 Santa Duc Côtes du Rhône Vieilles Vignes nummer 73018 på Systembolaget

Även fast den strama och eleganta stilen av rödvin är det klassiska tillbehöret till eleganta fågelanrättningar så finns det ju tillfällen där man kanske trots allt är sugen på ett lite fylligare och kraftfullare vin. Santa Duc är en välrenommerad producent i Gigondas i södra Rhônedalen. Detta vin görs av druvor från gamla stockar och är en traditionell blandning som domineras av fruktintensiv och mjuk grenache som hålls i schack av lagom delar mourvèdre och syrah. Lagringsbarheten på detta vin är fin, men i denna generösa och solmogna årgång är vinet riktigt tilltalande i sin ungdomlighet.

Doft: Ungdomlig generös och solmogen doft av hallon, björnbär och medelhavsörter.

Munhåleupplevelse: Generös, mjuk och fyllig, med intensiv fruktighet. Helt befriad från sötma och russintoner, men med en aning av läcker köttighet och örtkryddiga toner.

Alkohol: 14,5 %

Pris: 117 kr