Här är Merkels avvisningspaket

2:16 min

I Tyskland ska man göra en nationell kraftansträngning för att skynda på avvisningar av personer som fått avslag på sina asylansökningar. Det förklarade förbundskansler Merkel efter sitt möte med ledarna för landets delstater igår kväll, då man enades om ett omfattande åtgärdspaket för att utvisningar ska ske så snabbt som möjligt.

Mer övervakning och begränsad rörelsefrihet för asylsökande med små utsikter att beviljas skydd. Större möjligheter att ta personer som inte får asyl i förvar inför utvisningen, särskilt de som bedöms som potentiellt våldsbenägna.

Det är några av punkterna på en lång åtgärdslista som Angela Merkel och ledarna för Tysklands 16 delstater kom överens om.

Flera åtgärder handlar också om att samordna och centralisera avvisningarna på nationell nivå. Tysklands federala struktur med flera myndigheter på kommunala, delstatliga och nationella nivåer leder ofta till utdragna processer och att ansvar faller mellan stolarna.

Därför välkomnas förslag om ett nationellt avvisningscenter för att samordna utvisningarna och sköta kontakter med ursprungsländerna.

Omstridd är däremot frågan om att upprätta särskilda förvar nära flygplatser, där personer med avvisningsbeslut ska kunna hållas instängda dagar eller veckor inför resan.

Idén väcker associationer till läger och är något som socialdemokraterna och oppositionen, de gröna och vänstern, bestämt vänder sig emot.

Mer stöd till dem som återvänder frivilligt ingår också i åtgärdspaketet, som förutsätter ett antal lagändringar innan det kan träda i kraft.

– Snabbare avvisningar av människor som inte har rätt till skydd är nödvändigt för att kunna hjälpa dem som verkligen har skyddsbehov, förklarade förbundskansler Merkel.

Förväntan på henne att visa handlingskraft i flyktingfrågan är särskilt stor detta valår, när hon pressas både av intern kritik inom den kristdemokratiska partiunionen och av Alternativ för Tyskland, vars flyktingkritiska och hätska anti-Merkel hållning av allt att döma kommer att bana vägen för partiet in i förbundsdagen vid valet i september.

Lastbilsattentatet på en julmarknad i Berlin, som utfördes av en tunisier vars asylansökan hade avslagits flera månader tidigare, har också ökat trycket på Angela Merkel.