Bokförsäljningen ökar – främst för barn och unga

2:07 min

Den totala försäljningen av böcker ökade under 2016 och den genre som ökade mest var barn- och ungdomslitteratur.

En ny rapport från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen visar att den totala försäljningen av böcker ökade med 1,6 procent.

Försäljningen i fysiska bokhandlar och på internet har under de senaste åren gått ner, men den växande trenden med digitala abonnemangstjänster som till exempel BookBeat och Storytel gör att försäljningen av böcker trots allt ökar totalt sett.

Den litteraturgenre som ökade mest var barn- och ungdomslitteraturen som ökade med 2,9 procent.

– Det ökar från redan höga nivåer, så det är kul att se att trenden håller i sig, säger Erik Wikberg som sammanställt rapporten om bokförsäljningen.

Ungefär 100 000 fler barnböcker såldes under 2016 och Erik Wikberg trodde först att ökningen berodde på befolkningsunderlaget, att det helt enkelt finns fler barn idag.

– Nu tror jag istället att det finns ett långt mer komplicerat svar på den frågan. Jag tror att det delvis beror på att föräldrar nu förstår att det är viktigare att deras barn får läsa.

Han tror även att skolans roll spelar in i den ökade försäljningen.

– I samband med de uppmärksammade dåliga resultaten i Pisaundersökningen har bokens roll blivit uppgraderad.

Bland barn- och ungdomslitteraturen var det kategorin 9-12 år som ökade mest, med hela 20,5 procent. Siri och Tora Freij och Dante Andersson, Edwin Sellgren och Axel Slotte som Kulturnytt träffar i Umeå har sina favoritböcker.

– Spännande böcker, tycker Siri.

– "Lassemaja", säger Tora.

– "Spökslottet", tycker Dante.

– Mest läskiga böcker, fast det finns inte så många som är läskiga tycker jag. Det andra säger är jätteläskigt tycker jag är ingenting, säger Edwin.

– Mycket fantasy-böcker. Jag gillar äventyrsböcker. Jag lyssnar på "En världsomsegling under havet". Det är väldigt bra, det är mycket resa och väldigt spännande, säger Axel.

Vad är det som är så bra med att köpa böcker jämfört med att låna?

– Man har en viss tid på sig att läsa boken om man vill läsa ut den medan man har den, annars kan man låna om den. Det behöver man inte göra om man har köpt den, säger 9-åriga Siri Freij.