Före detta spansk regionalminister fälld för korruption

1:22 min

I Spanien har den första domen kommit i den så kallade Gürtelskandalen, som beskrivits som den största korruptionsskandalen med kopplingar till politiska partier i Spanien. För de båda huvudmännen blev det 13 års fängelse.

Bland de elva personer som fick sin dom idag, finns den regionala tidigare ministern för turism från Partido Popular, Milagrosa Martinez, som dödes till nio års fängelse, men i den här härvan finns fler politiker inblandade.

Sammanlagt gäller rättegången 37 personer, varav fem är tidiagre ministrar i Partido popular.

Affären som har tagit fem år att nysta upp handlar om hur högt uppsatta politiker i partiet ska ha tagit emot mutor i utbyte mot offentliga kontrakt mellan åren 1999 och 2005.

Åtalspunkterna gäller bland annat mutbrott, bedrägeri, förskingring och förfalskning.

Gürtel är det tyska kodnamnet på affärsmannen Francisco Correa, som är i centrum för anklagelserna. Han kallas gärna "Don Vito" efter maffiabossen i filmen Gudfadern.

Correa har erkänt att han fått två till tre procent i kommission i mutaffärerna och har lovat att samarbeta med myndigheterna i utbyte mot sänkt straff.

Han och andremannen Pablo Crespo döms till 13 års fängselse.
Rättegången fortsätter mot flera höjdare inom partiet, bland dem en tidaigre kassör som ska ha satt undan pengar på ett bankkonto i Schweiz.

Under fredagen inleds Partido Populars partikongress i Madrid.