Insekterna gjorde honom till forskarkändis

2:49 min

Insektsexperten Fredrik Ronquist har tagit med sig sitt nördintresse genom livet. Idag är han en av de mest citerade forskarna i världen och får ta selfies med kollegor.

Fredrik Ronquist är kanske ingen vanlig rockstjärna. Men i forskarvärlden har hans sätt att kartlägga insekters släktträd slagit internationellt.

Intresset för hur småkryp ser ut och funkar har funnits sedan han var barn. 

– När jag var liten hörde jag historier om min morfar som bodde många år i Kina. Han tjänade ihop en förmögenhet på att vara betongingenjör och sen ägnade han resten av livet åt att åka runt i landet och samla insekter.

Sen mötte Fredrik Ronquist sin första insektskärlek i form av fjärilslarver som han fortfarande föder upp. 

– Jag började döda insekter och sätta dem på nål, men det kändes inte så kul. Men sen började jag föda upp fjärilslarver och då var jag fångad. 

Hur var det att ha ett sånt nördintresse i tonåren?

– Jag minns att det var lite pinsamt och jobbigt. Man måste vara modig och tro på sig själv för att våga fortsätta. Det är nog många som slutar fastän de är väldigt intresserade. 

– Nu står jag gärna upp och kallar mig för nörd. Jag tycker att alla ska bejaka sin nördighet, säger Fredrik Ronquist. 

Fredriks favoritfjärilslarver

Citronfjäril
"Det är en nybörjarart som jag skulle rekommendera. De är vanliga över hela Sverige och lägger bara ägg på brakvedsbuskar. Så kan man lära sig känna igen såna så är chansen stor att man hittar citronfjärilsägg, så kan man följa hela deras utveckling sen"

Gaffelsvanslarven
"De är roliga på alla möjliga sätt. Den ser inte så läskig ut men den kan vara skrämmande för en fågel eller en parasitstekel som är på jakt efter den. Den drar ut stjärten över ryggen och sen viftar den med röda trådar. Ska du följa den redan från ägget så får du leta på aspblad"