Strålning vid Fukushima försenar sanering

1:16 min

Nya upptäckter av stark radioaktiv strålning vid det havererade kärnkraftverket i Fukushima i Japan gör att arbetet med att säkra platsen kan dra ut på tiden.

Skorpionen kallas den robot som har byggts för att åka in under den havererade reaktor 2 i kärnkraftverket Fukushima. Den fjärrstyrda "skorpionen" ska mäta strålning och temperatur för att hjälpa till att lokalisera utspritt och starkt radioaktivt kärnbränsle.

I går, torsdag, skickades en städarrobot försedd med kamera in i reaktor 2 för att bereda vägen, men fick dras tillbaka innan den hunnit slutföra sitt uppdrag. Hittills har flera specialbyggda robotar slutat att fungera efter att ha stött på höga nivåer av strålning under sitt arbete allt närmare de skadade reaktorernas radioaktiva bränslestavar.

Kärnkraftverket i Fukushima drabbades av flera härdsmältor då en jordbävning och efterföljande tsunamivåg slog mot Japan 2011. Ett stort antal begagnade bränslestavar har kunnat föras ut från anläggningen.

Men på grund av strålningen har det hittills varit omöjligt att få information om exakt vart kärnbränslet, som bränt genom de inre skalen på tre reaktorer, tagit vägen.

Trots att tusentals personer arbetar med att säkra och montera ner kärnkraftsanläggningen i Fukushima beräknar det ansvariga företaget att det kommer att ta flera decennier att göra platsen säker.