Uteslutna sverigedemokrater bildar nytt parti

2:09 min

De uteslutna ledarna för Sverigedemokraternas ungdomsförbund - William Hahne och Gustav Kasselstrand - har i tysthet bildat ett nytt parti.

En ansökan om att registrera partinamnet "Alternativ för Sverige" har skickats in till Valmyndigheten.

Våren 2015 uteslöts en rad sverigedemokrater ur partiet. Två av dem var Gustav Kasselstrand, ordförande i ungdomsförbundet SDU, och William Hahne, vice ordförande i SDU och ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms stad.

De har skadat moderpartiet, sade partisekreteraren Rickard Jomshof på en presskonferens.

Några månader senare beslutade partistyrelsen att utesluta ytterligare sex personer, som alla hade kopplingar till SDU, däribland Jessica Ohlson - som tagit över som ordförande för ungdomsförbundet och Adam Berg, vice ordförande.

Nu siktar de fyra på att utmana sitt före detta moderparti i kommande val. För ett par veckor sedan kontaktade de Valmyndigheten för att registrera det nya partinamnet - "Alternativ för Sverige".

Registreringen rör, enligt anmälan, valet till kommunfullmäktige i Stockholm - och "i ett senare skede Europaparlamentsval och riksdagsval". Valmyndigheten bereder just nu ansökan.

Förra lördagen bjöd Gustav Kasselstrand, William Hahne, Jessica Ohlson och Adam Berg in till en mingelkväll, som enligt inbjudan, "går till historien".

Syftet - berättar gäster som Ekot har pratat med - var att presentera det nya partiet för de inbjudna, som samlats i en lokal på Östermalm i Stockholm.

Enligt uppgift var ett 80-tal personer på festen, där Sverigedemokraterna fick kritik för att vara för kompromissvilliga i migrationsfrågan.

Vad det nya partiet ska driva för politiska frågor uppges inte vara bestämt än. Men arrangörerna ska bland annat ha kritiserat feminismen och lyft fram försvaret.

Ekot har förgäves sökt de fyra initiativtagarna för en intervju. När Ekot frågar Gustav Kasselstrand om partiet ska ställa upp i valet 2018 svarar han i ett svårtytt sms; "Jag kan vare sig bekräfta eller dementera, och även om jag kunde bekräfta skulle jag dementera, så jag bekräftar att jag dementerar."