Terrorattentat avvärjt i Frankrike

1:11 min

Franska myndigheter säger att man har avvärjt ett terrorattentat i södra Frankrike nära Montpellier. Fyra personer är gripna, en av dem är en tonårig tjej.

Det är antiterrorstyrkan i Montpellier som har avvärjt ett terrorattentat på fransk mark. Det rör sig om fyra misstänkta, varav en flicka på 16 år och tre män.

Tre av dem är direkt misstänkta för att ha varit i färd med att tillverka sprängämnen, men det är inte känt var eller när de planerade att slå till.

Den 16-åriga kvinnan har uttryckt en vilja att resa till Syrien eller Irak alternativt att utföra ett attentat i Frankrike. En av de andra gripna, en 20-åring, ska ha varit hennes så kallade mentor och stod under övervakning. Polisen gjorde gripandena efter spaning bland annat i krypterade sociala nätverk.

I en lägenhet i utkanten av Montpellier ska polisen ha hittat ingredienser och instruktioner för att tillverka sprängämnen.

Enligt den franske inrikesministern Bruno le Roux avvärjde franska myndigheter 13 attentatsförsök mellan juli och december ifjol. Ett par hundra gripanden av misstänkta terrorister har gjorts i Frankrike sen början på 2016.