Rysk nätkampanj mot Wallström

Bara dagar innan Sveriges utrikesminister Margot Wallström ska träffa sin ryske kollega Sergej Lavrov sprids nu ett falskt uttalande bland ryska användare på sociala medier.

Den 21 februari ska Sveriges utrikesminister Margot Wallström träffa sin ryske kollega Sergej Lavrov i Moskva. Men inför mötet pågår nu en kampanj mot Wallström bland ryska användare på sociala medier.

Ett konto på Twitter med  nästan 30 000 följare har delat en text som översatt till svenska lyder:

"Vardag i den civiliserade världen. Sveriges utrikesminister föreslår kastrering av alla vita män".

Till meddelandet finns en bild på en falsk nyhetsartikel bifogad där Wallström påstås ha fällt kommentaren i samband med en frågestund för studenter vid Lunds universitet. Bilden på den falska nyhetsartikeln har florerat på nätet sedan åtminstone 2015. 

Det ryska Twitter-meddelandet har i skrivande stund delats över 140 gånger. Men samma text sprids också bland användare på Vkontakte, den ryska motsvarigheten till Facebook. 

Sveriges ambassad i Moskva skriver på Twitter att meddelandet är falskt: "Varning: Fejk!", skriver ambassaden, som också vädjar om att meddelandet ska raderas.

Samtidigt slår den svenska Moskvaambassadören Peter Ericson larm om Twitter-kampanjen i en rapport som skickats till flera avdelningar på Utrikesdepartementet i Stockholm, skriver Aftonbladet.

Till tidningen säger Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin att kampanjen bara är den senaste i raden av flera liknande fall.

– Det sprids tyvärr ganska mycket felaktigheter om Sverige och svenska politiker. I vissa fall är det mer oskyldig trollverksamhet men i vissa fall är det frågan om ren desinformation där man förvrider och vill sätta en negativ bild av Sverige. Det är naturligtvis allvarligt, säger han till Aftonbladet.

Carl Bildt är en annan svensk politiker som blivit föremål för ryska smutskastningskampanjer.

I en film om den ryske oppositionspolitikern och antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj, som nyligen sändes på statskontrollerad tv och som Ekot tagit del av, beskrivs Bildt i mycket negativa ordalag på grund av sitt stöd till Majdan-revolutionen i Ukraina.