Kinesisk protest mot Sydkoreas planerade missilförsvar

1:54 min

Kinesiska myndigheter genomför vad som uppfattas som en kulturbojkott mot sydkoreanska artister, efter att grannlandet beslutat att installera ett amerikanskt missilförsvar.

Kina har tidigare uttryckt starkt missnöje med att Sydkorea planerar missilförsvaret nära den kinesiska gränsen.

Populära sydkoreanska artister var tidigare ett självklart inslag i kinesisk tv-underhållning.

Men efter att Sydkorea kommit närmare att installera ett nytt missilförsvar tillsammans med USA syns tecken på att kinesiska myndigheter kan ha inlett en kulturbojkott.

Nyligen ska ett möte med den centrala kulturmyndigheten för press, film och tv i Peking ha meddelat att planerade samproduktioner och produktioner med sydkoreanska artister ska ställas in, enligt en källa till den sydkoreanska tidningen Yoongan Daily.

Den koreanska prima ballerinan Kim Ji-young meddelade också nyligen att hennes kommande föreställning Svansjön i Shanghai ställts in.

Tidigare har andra sydkoreanska sångare och musiker fått planerade framträdanden inställda i Kina, meddelar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Sydkoreanska företag i Kina rapporteras ha fått svårare att verka i Kina sedan Sydkorea gjort klart att man välkomnar USA:s missilförsvar. Kinas militär oroas över att systemets kraftfulla radar skulle kunna användas för att övervaka kinesiskt territorium.

Förra veckan besökte USA:s nya försvarsminister James Mattis Sydkorea under sitt första utlandsuppdrag för Donald Trumps regering. Besöket bekräftade att USA ser Sydkorea som en viktig allierad.

Under besöket gjorde amerikanska och sydkoreanska representanter klart att det kontroversiella missilförsvaret kommer att byggas, trots tidigare osäkerhet efter Donald Trumps uttalanden under sin valkampanj om att han ville skära ner USA:s kostnader för försvar av allierade.

Trots många tecken på att sydkoreansk handel med Kina tar viss skada, har både kinesiska och sydkoreanska företrädare hittills förnekat att Kina skulle ha agerat för att straffa Sydkorea.

Kina är Sydkoreas viktigaste handelspartner och köper omkring en fjärdedel av landets export.