#tråante2017 #sameparlament

Nu kan beslutet om parlamentsbyggnad fattas

Åtta kommuner har anmält intresse för placering av en framtida parlamentsbyggnad på just sin ort. Nu kan åtta bli en.

- Min förhoppning är att vi går till beslut. Jag är så less på den här byggnaden, säger Sametingets talman Stefan Mikaelsson när ärendet ska hanteras på plenum i Trondheim.

De 31 sametingsledamöterna har nu åtta kommuner att välja på – Lycksele, Kiruna, Jokkmokk, Arjeplog, Östersund, Arvidsjaur, Malå och Vilhelmina - som var och en under förra plenum i Skellefteå fick visa upp sina förslag.

- Enormt fina presentationer och seriöst arbete från kommunernas sida. Roligt för Sametinget att det är så många kommuner som ser fördelarna med att ha parlamentsbyggnaden på sin ort, säger styrelseordförande Håkan Jonsson.

Ingen av orterna menar han skulle vara ett dåligt alternativ och ingen ort faller utanför ramen för att inte passa för en samisk parlamentsbyggnad.

Eftersom det inte finns något huvudförslag så kommer beslutet fattas utifrån de förslag som kommer upp i talarstolen.

- Tycker det inte är rättvist mot de kommuner som kommit med sina intresseanmälningar, tycker Paulus Kuoljok i Samelandspartiet som yrkar på återremiss.

- Har blivit väldigt luttrad i Sametinget, men det här är det mest oförutsägbara beslutet hittills, säger Samernas Anders Kråik.

På plenum i Östersund förra året hade ledamöterna ett förslag att ta ställning till; huruvida Kiruna skulle bli ort för parlamentshuset eller inte. Ett förslag som inte upphävts.

- Kiruna är redan beslutat om, menar Ol-Johan Sikku i Min Geaidnu som pekar på ett beslut som går ännu längre tillbaka i tiden.

Trots det är dagens förslag till beslut att ledamöterna, utan vägledning från styrelsen, ska fastställa lokaliseringsort utifrån åtta alternativ.

Under vår valdebatt under Jokkmokks marknad fick de åtta partierna frågan om man ville att Kiruna skulle vara placeringsort.

Nej, svarade de fyra partierna Vuovdega, Landspartiet svenska samer, Min Geaidnu och Guovssonásti. Ja, svarade Samelandspartiet, Álbmut och Samerna. Medan sametingets största parti Jakt- och fiskesamerna inte svarade alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio