Fredrik id-kapades av Uppsalaförfalskare

2:01 min

Vid tillslaget mot en förfalskningsverkstad i Uppsala häromveckan hittades mängder av falska id-handlingar. Uppgifterna på korten kommer från olika personer som blivit id-kapade. P4 Uppland har träffat en av dem.

– Det känns ju konstigt. Det är en annan bild på legitimationen, men mitt namn och mina uppgifter. Det är ju någon som stulit min identitet, säger Fredrik, som egentligen heter något annat.

Det var den 26 januari som Uppsalapolisen slog till mot en lägenhet i Gottsunda där man misstänkte att det fanns vapen. Polisen hittade mycket riktigt en skarpladdad k-pist i en garderob, men också ett skrivbord belamrat med förfalskningsutrustning och flera falska id-kort. Ett av dem med Fredriks namn och personnummer på.

– Det känns ju inte bra. Jag menar, jag vet ju inte vad de gör i mitt namn. Det är ju inget jag kan stå för.

Enligt uppgifter till P4 Uppland har kortet med Fredriks namn och personnummer på den senaste tiden använts för att försöka få ut telefoner i en rad olika butiker i centrala Uppsala. I en butik på Bredgränd i början av januari tog det stopp. Personalen fattade misstankar och en man kunde gripas med det fejkade id-kort i handen.

Den 24-åring som misstänks ha utfört förfalskningarna och som greps i tillslaget mot lägenheten sitter nu häktad misstänkt för grov urkundsförfalsning och grovt vapenbrott. Enligt åklagare Thomas Bälter Nordenman verkar förfalskningarna välgjorda och ha utförts i stor omfattning. I lägenheten hittades också misstänkt förfalskade uppehållstillstånd.

– Det är ju handlingar som vi bygger hela vårt samhälle på. Det är viktigt att man kan lita på såna här identitetshandlingar och det är därför vi ser väldigt allvarligt på den här brottsligheten.

Fredrik berättar att hans körkort blev stulet för flera år sedan. Sen dess har han flera gånger varit med om att varor beställts i hans namn. Fakturor har kommit hem på kläder och olika teknikprylar.

Nina Jelver, analytiker vid polisens nationella bedrägericentrum, säger att det troliga är att Fredriks uppgifter hamnat i svang hos kriminella ligor som sysslar med id-kortsförfalskning i stor skala.

– Har du en gång utsatts för id-intrång är risken större att utsättas igen. De som sysslar med det här ligger ofta och sparar på personnummer. 

Fredrik har aldrig själv behövt betala för varorna. Men är rädd för att han ska drabbas på andra sätt.

– Jag hörde att när de gör kreditupplysningar är det tuffare att få bolån. Jag vet inte hur många kreditupplysningar de har gjort på mig på grund av det här.