Pablo Iglesias omvald som Podemos partiledare

1:39 min

På det spanska vänsterradikala partiet Podemos partikongress blev ledaren Pablo Iglesias omvald som partiets ledare med stor majoritet. Partiet har skakats av en ledarstrid, men efter omröstningen sa Pablo Iglesias att partiet står enat

– Enighet och ödmjukhet sa Pablo Iglesias när han tackade medlemmarna för stödet som innebär att han fortsätter som generalsekreterare i Podemos.

Han vann med stor majoritet, 89 procent och det är även hans kandidater som kommer att dominera i partiets exekutiva kommitté, även om hans motståndare Íñigo Errejón och kommer att vara där men med något färre medlemmar.

Konflikten mellan partiets båda ledare och tidigare bästa vänner har förts inför öppen ridå, det har handlat om hur partiet som nu är Spaniens tredje största, ska gå vidare.

Íñigo Errejón har velat att Podemos ska närma sig Socialistpartiet PSOE, men Pablo Igelsias är emot att Podemos så att säga normaliseras och blir som andra partier. Dessutom menar han att PSOE har valt att gå motsatt väg och istället närmat sig konservativa Partido Popular.

Med Pablo Iglesias kommer partiet att fortsätta hålla sig i den alternativa fåran med nära kontakt med gräsrötterna. Iglesias har också stöd av en antikapitalistisk falang, som under kongressdagarna har haft en hård retorik emot korruptionen i det styrande Partido Popular.

Vänsterradikala Podemos har tappat väljare mellan de senaste valen, men styr nu även i koalition med Förenade vänstern som Unidos Podemos i ett par regioner.

Andremannen Íñigo Errejón som förlorade striden har hållit god min, och har sagt att från måndag är det ett enat parti som går vidare.