Lavinfara i Abisko/Riksgränsen

2:05 min

Från i natt och de närmaste dagarna råder stor lavinfara i Abisko och Riksgränsen. Nu varnar Naturvårdsverket för att vistas i området.

Det är hårda vindar i kombination med snö eller regn som gör väderläget extra besvärligt. Varningen gäller Abisko och Riksgränsen, men lavinrisken kan vara stor även på andra håll.

–  Vi gör lavinprognoserna i det här fallet framför allt i ett område kring Abisko och Riksgränsen men vädret är ju mycket hårt även i andra delar av Lapplandsfjällen. Där har vi inga säkra observationer men det är sannolikt att lavinfaran är stor även där, säger Per-Olov Wikberg, lavinhandläggare på Naturvårdsverket. 

Nu avråder myndigheten från all vistelse i lavinterräng. 

– För tillfället är det så dåligt väder att vi inte tror att det är så många människor ute på fjället, säger Per-Olov Wikberg, lavinhandläggare på Naturvårdsverket. 

Däremot tror han att fler kan komma att börja röra sig i trakterna i samband med sportlovsfirande och råder därför alla att hålla sig uppdaterade när det gäller lavinprognosen.   

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för de norra Lapplandsfjällen eftersom det väntas blåsa stormvindar i kombination med snöfall. För de södra Lapplandsfjällen har en klass 1-varning utfärdats.