Ivan har genomfört En Svensk Klassiker 40 gånger

5:10 min

Under vår sändning från Engelbrektsloppet i söndags ramlade vi på Uppsalabördige Ivan Linder som höll på med sitt 30:e Engelsbrektslopp och nu är inne på sin 41:a Klassiker.

Året var 1971, samma år som de allra första Klassikerna fick sina diplom, när Ivan Linder, från Uppsala, bestämde sig för att sluta röka. Han var då storrökare och rökte mellan 20 och 30 cigaretter per dag.

– När jag slutade gick jag också upp i vikt, och det ville jag inte, så jag köpte en cykel och började cykla lite motionslopp. Det var roligt, så det blev en racercykel och Vätternrundan första gången 1974, berättar Ivan.

Jag känner mig lite stel i kroppen men benen känner jag ingenting av, de är rätt pigga ändå faktiskt. 

Sedan dess har det i stort sett bara rullat på. Nu har, snart 73-årige Ivan Linder, samlat ihop bland annat 43 Vätternrundor och 42 Vansbrosimningar. Efter Lidingöloppet 2016, som var Ivans 41:a, hade han genomfört hela 40 stycken Klassiker.

– Jag tar det ganska lugnt. Jag har rätt så lätt för att springa och cykla också faktiskt! Simningen är jag inte så haj på men jag tar mig runt i alla fall. Jag simmar lugnt brukar jag säga, säger Ivan Linder som alltså genomfört 40 stycken Svenska Klassiker.