Ygeman lovar krafttag mot våldet i Malmö

2:12 min

Malmö har på kort tid drabbats av ett antal allvarliga våldsbrott. På en pressträff på måndagen lovade inrikesminister Anders Ygeman (S) åtgärder mot brottsligheten.

– Jag och regeringen tar utvecklingen i Malmö på största allvar, säger han.

Så sent som i söndags sköts en man i 20-årsåldern ihjäl i Malmö, det är den tredje dödsskjutningen hittills i år i staden. Inrikesminister Anders Ygeman besökte på måndagen Malmö för att prata med poliser och politiker om den senaste tidens våldsvåg.

På en pressträff pekade han på ett 30-tal åtgärder som regeringen genomförde förra året, men sade också att man utreder nya sätt att stoppa den grova organiserade brottsligheten.

– Vi går vidare med förslag om hemlig dataavläsning som nu utreds, det vill säga att polis och säkerhetspolis ska kunna ta del av även krypterad information. När den organiserade brottsligheten lämnar vanliga telefontjänster och kommunicerar via Viber, Skype eller Telegram så ska även polisen följa efter, säger Anders Ygeman.

Inrikesministern sade också att man ser över möjligheterna att utöka kameraövervakningen.

Det är viktigt att alla samhällets resurser används för att stoppa brottsligheten, enligt Ygeman.

– Jag tror att vi måste samla samhällets samtliga resurser mot den grova organiserade brottsligheten. Polisens och rättssamhällets, kommunens, men också från de myndigheter som verkar i Malmö, för att på det sättet slå ut den grova organiserade brottsligheten, säger han till Ekot.

– Det känns naturligtvis jobbigt att de här morden sker i Malmö. Samtidigt är jag övertygad om att polisen kommer att lösa en hel del av de här morden, och sätta de skyldiga bakom lås och bom. och att vi över tid kommer att få en tryggare utveckling i Malmö, säger Anders Ygeman.

Men han påpekar att även Malmös medborgare har ett ansvar för att stoppa våldsutvecklingen.

– Alla medborgare har ett eget ansvar för att inte göda den grova organiserade brottsligheten. Om du handlar spriten på närlivs, eller åker taxi för 59 kronor eller klipper dig för 50 kronor, eller drar en lina kokain till helgen, då är du i själva verket en del av den organiserade brottslighetens näringskedja. Då är det svårt sen att ondgöra sig över hur våld och kriminalitet breder ut sig, säger Anders Ygeman.

Samtidigt släpper Malmöpolisen i dag resultatet av en trygghetsundersökning som visar att knappt 20 procent av de malmöbor som svarat någon gång har skippat ett evenemang på grund av en känsla av otrygghet.

En elektrikerfirma gick i går kväll ut med att de inte kommer att ta fler uppdrag i Malmö. Bland annat med anledning av förra veckans skjutning av en vaktmästare som fortfarande vårdas med livshotande skador.

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), vill ha en kraftsamling så att myndigheter på lokal och nationell nivå samarbetar och prioriterar den grova kriminaliteten. Samtidigt understryker hon att trygghetsundersökningen också visar på positiva tendenser.

– På många håll där utsattheten faktiskt är högre än på andra håll så växer tryggheten, fler känner att samhället finns närvarande. Samtidigt är det en sådan sits att Stockholm, Göteborg och Malmö kämpar mot en grov kriminalitet, men i Malmö blir det så väldigt påtagligt för staden är liten. När det händer i Malmö så händer det i centrum, säger hon.

Förutom mer resurser till polisen så vill Jammeh att socialtjänsten ska få friare tyglar att tvinga unga förövare och deras familjer att ta del av olika insatser för att stoppa kriminaliteten bland unga. 

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, är inne på samma sak – att unga förövare ska kunna tvingas lämna staden för att de inte ska falla tillbaka in i kriminaliteten. Till skillnad från inrikesministern så stänger han inte heller dörren till att införa anonyma vittnen för att kunna lösa fler brott. 

– Det är en fråga som är extremt delikat, det finns fördelar och nackdelar, säger han.