KULTUR

Marcus tog sig ur skuldfällan med köpstopp och en bok

3:10 min

Kulturarbetaren Marcus Stenberg från Hillared upplevde att privatekonomin liknande "Lyxfällan". När han började blogga om sitt köpstopp hörde författaren och bokförläggaren Linda Skugge av sig.

Marcus Stenberg är fotografen och bokbloggaren som av en slump hamnade i Hillared i Svenljunga kommun. Några känner kanske igen honom från P4 Sjuhärads kulturpanel. Han har försörjt sig genom att jobba i bokhandel, men han levde över sina tillgångar, och tog sms-lån för att få ihop privatekonomin. 

Då är man ju lite sjuk när man måste ta ett nytt lån så jag kan vara med i Lyxfällan och ha snygga kläder på mig så jag slipper skämmas.

– Jag levde länge månad till månad med att täcka upp krediter och sms-lån. och sen började jag täcka upp de lånen med nya lån. Och då är det ju "Lyxfällan" formulär 1 A. Jag hade aldrig några pengar över.

När han kände att det var nära att kronofogden kom bestämde han sig för att 2016 skulle vara köpstoppets år.

– Jag funderade på att söka till det programmet men då tänkte jag att då måste jag köpa nya kläder. Då är man ju ändå lite sjuk när man tänker att jag måste ta ett nytt lån så jag kan vara med i Lyxfällan och ha snygga kläder på mig så jag slipper skämmas. 

Det kommer vara mycket skämskudde-saker, som varit ganska jobbigt att skriva.

– Då insåg jag att jag behövde en yttre press på mig, men istället för att söka till ett program på tv3 så började jag blogga om det. 

Nu ska texter som tidigare lagts ut på Marcus Stenbergs blogg ges ut på författaren Linda Skugges förlag. Boken kommer inte bara handla om hur det var att avgifta sig från sitt köpberoende, det blir också reflektioner om hur reklam fungerar för få folk att köpa saker, som man tror gör en lycklig. De mest pinsamma delarna, har han dock sparat så det har har inte vågat publicera på bloggen tidigare.

– Det kommer vara mycket skämskudde-saker. Det har varit ganska jobbigt att skriva om vissa saker men jag har så himla stor respekt för vad böcker och litteratur är så det kommer ändå komma med i boken.

– Och Linda Skugge är en så stor idol för mig så jag vill verkligen att hon ska bli nöjd också.