Luleå kommun satsar på spelifiering och virtual reality

1:23 min

Luleå kommuns fortsätter satsa pengar för att en ny näring, byggd på dataspelsteknik, ska utvecklas i regionen. Det handlar om så kallad gamification.

I dag beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att anslå ytterligare drygt 800 000 kronor på ett utvecklingsprojektet som tidigare fått fyra miljoner kronor av kommunen.

Niklas Nordström, socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå tycker inte att satsningen är osäker:

– Så osäker är den inte i och med att det finns en stark bas i Luleå tekniska universitet och de utbildar ingenjörer som kan användas just för dataprogrammering, så det är ingen stor risk i det hela.

Utvecklingsprojektet drivs i samarbete mellan Luleå näringsliv och universitetet, och tanken är skapa förutsättningar för forskning och produktutveckling inom vad som kallas gamification:

– Det här är en stor växande arbetsmarknad när det gäller hur man använder dataspelstekniken för att presentera produkter och tjänster från företag, att kommunicera från myndigheter till medborgare, och det här ser vi tillsammans med näringslivet och Luleå tekniska universitet som en väldig möjlighet för oss i norr att få en växande företagsmarknad och arbetsmarknad.

Luleå kommun har tidigare beslutat att satsa en miljon kronor per år i fyra år på projektet, och nu alltså ytterligare drygt 800 000 kronor.

Bland annat ska en marknadsplan göras och en grundutbildning i så kallad virtual reality, VR, ska tas fram vid universitetet.

Det finns alltså förhoppningar om att projektet ska ge jobb i Luleå, men frågan är om det finns någon gräns för hur länge kommunen ska fortsätta satsa pengar på det här.

– Det är klart, det gör det ju alltid, och nu söker vi också EU-finansiering, så det är viktigt, säger Niklas Nordström.