Human Rights Watch i hård kritik mot FN

2:15 min

Människorättsorganisationen Human Rights Watch riktar i en rapport släppt i dag hård kritik mot Pakistan och FN:s flyktingorgan UNHCR, för att tusentals afghaner utvisats.

Human Rights Watch hävdar att Pakistan sedan i juli förra året tvingat runt 600 000 afghanska flyktingar att lämna landet, och att situationen nu är mycket osäker för de över en miljon afghaner som fortfarande finns kvar i Pakistan.

Människorättsorganisationen hävdar även att UNHCR har underlättat för Pakistan att göra detta, det säger Gerry Simpson som är flyktingexpert på HRW och den som skrivit rapporten.

– Sedan i slutet av juni har Pakistan gjort livet miserabelt för de afghanska flyktingarna i landet, genom polisbrutalitet, utpressning, hot om utvisning under vintern, och en aggressiv mediekampanj som uppmanat afghanerna att lämna landet. Och som ett resultat av allt detta har hundratusentals afghaner bestämt sig för att lämna Pakistan, säger Gerry Simpson.

Det rör sig alltså inte om ett officiellt beslut att utvisa alla afghaner från Pakistan, istället handlar det om en inofficiell kampanj som genom hot och våld tvingar afghanerna att återvända till Afghanistan, hävdar Gerry Simpson.

Och anledningen till kampanjen är inte främst att afghanerna orsakat problem i Pakistan, istället handlar det om att Pakistan vill sätta politisk press på regeringen i Afghanistan.

– I juni skrev Indien, Afghanistan och Iran under ett handelsavtal som bringar Afghanistan närmare Pakistans ärkerival Indien. Och som ett resultat av detta bestämde sig Pakistan att det skulle göra livet svårt för Afghanistan, genom att tvinga tillbaka alla dessa hundratusentals flyktingarna, säger Gerry Simpson.

– Pakistan visste att detta skulle göra en dålig situation mycket värre i Afghanistan, och hoppas att detta ska pressa Afghanistan att minska banden till Indien, och istället stärka dem till Pakistan.  

I rapporten riktar Human Rights Watch även hård kritik mot FN:s flyktingorgan UNHCR, och hävdar att UNHCR indirekt hjälpt Pakistan att tvinga ut afghanerna.

– UNHCR fördubblade det kontantbidrag de ger till afghaner som väljer att återvända, från 200 dollar till 400 dollar, samtidigt som Pakistans kampanj började, säger Gerry Simpson.

UNHCR har dock förnekat att detta skulle ha haft något med Pakistans policy att göra.