USA:s säkerhetsrådgivare avgår

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgår, bekräftar Vita huset.

I sin avskedsansökan skriver Flynn att han gav ofullständiga uppgifter om sina ryska kontakter till vicepresident Mike Pence.

Innan Donald Trump blev president ska Flynn ha haft privata diskussioner med Rysslands ambassadör om sanktioner, vilket inte är tillåtet. Privatpersoner får inte blanda sig i utrikespolitiken, enligt amerikansk lagstiftning.

Flynn nekade först till att ha tagit upp ämnet. Men senare sade hans talesperson att Flynn "antytt att trots att han inte har något minne av att ha diskuterat sanktioner, kan han inte vara säker på om ämnet togs upp".

Trumps rådgivare Kellyanne Conway sade senast på måndagen till MSNBC att Flynn hade presidentens fulla stöd. Men senare kom Vita husets talesperson Sean Spicer med ett annat budskap, att presidenten "ser över situationen".

Flynn har stöttats offentligt i flera omgångar av landets vicepresident Mike Pence. Senare kom anklagelser mot Flynn om att han har ljugit för Pence, då det har kommit fram ännu fler bevis på att säkerhetsrådgivaren verkligen tog upp ämnet med ambassadören. Både Washington Post och New York Times hänvisar i sin rapportering till källor som bekräftar att samtalen ägt rum.

Flynn har, enligt Vita huset, bett om ursäkt till Pence. I sin avskedsansökan medger Flynn att han gav Pence ofullständiga uppgifter om sina ryska kontakter.

För flera veckor sedan varnade justitiedepartementet Vita huset för att Flynns ryska kontakter skulle kunna göra honom till måltavla för utpressning. Sally Yates, den tillförordnade justitieministern som sedan fick sparken av andra skäl, sade till Vita huset att hon trodde att Flynn hade farit med osanning kring kontakterna.

Redan tidigt under presidentkampanjen var Flynn en nära rådgivare åt Trump. Valet av honom till posten som nationell säkerhetsrådgivare var kritiserat, även inom landets underrättelseverksamhet.

Texten uppdateras