Analys: Stort bakslag för Trump

2:41 min

Till slut blev säkerhetsrådgivaren Michael Flynn en belastning för president Trump och hans administration.

Säkerhetsrådgivare Michael Flynn tvingades tvingades bort eftersom han kunde vara en potentiell säkerhetsrisk efter kontakter med Ryssland.

Egentligen låter det inte så orimligt att Flynn skulle ha diskuterat sanktioner med Ryssland– varför är det så känsligt?

– De talade i telefon och det finns ett regelverk som används väldigt sällan som innebär att som privatperson så kan man inte diskutera med en annan nations utsände frågor som rör landets säkerhet, säger Inger Arenander, Sveriges Radios korrespondent i Washington.

Det det här fallet ska Michael Flynn ha gått över gränsen. Samtidigt är det fortfarande okänt exakt vad Flynn sa till den ryske ambassadören.

– Men samtalet har avlyssnats av underrättelsemyndigheter i USA.

– Ett skäl till att Flynn drar slutsatsen till att han måste avgå är att tidningen Washington post publicerat uppgifter om vad som avlyssnats och att det Michael Flynn tidigare sagt om händelsen inte stämmer överens.

Senaste dagarna diskussioner har även lett fram till det avgången, och sedermera Washington Posts publicering. 

Vad innebär det för president Donald Trump att en person som han har utsett som sin nationelle säkerhetsrådgivare tvingas bort?

– Det är naturligtvis ett stort bakslag för Donald Trump. Det här är inte bara vem som helst, det är en av presidenten förtrogna. Michael Flynn har varit med under kampanjen inför presidentvalet och pläderat entusiastiskt för Trumps politiska vision, säger Inger Arenander.

– Man ska också säga att Michael Flynn var en kontroversiell person redan när han tillträdde, på grund av sina tidigare kontakter med Ryssland. Och dels på grund av att han fått lämna en hög position som general eftersom man inte litade på honom.