Greenpeace kritiserar Vasaloppet: Åkarna sprider farlig valla

3:35 min

Vasaloppet får nu kritik av Greenpeace då vallan som skidåkarna använder ofta innehåller ett ämne som är skadligt för både djur och människor. Något som rimmar illa med Vasaloppets miljöprofil.

Med bara en vecka kvar tills att Vasaloppsveckan drar igång kommer nu kritik mot att arrangemanget skadar miljön. Vallan som tusentals skidåkare kommer ha under sina skidor innehåller nämligen ofta fluor, som är skadligt både för djur och människor.

Rosanna Endre som jobbar med miljögifter på Greenpeace menar att Vasaloppet inte lever upp till sin egen miljöprofil och att de måste börja ta krafttag mot det här.

– Vasaloppet som arrangör av en väldigt stor skidtävling har ett stort ansvar för att kunna erbjuda och till och med uppmana tävlande och deltagare att använda fluorfria alternativ i och med att de vill ha en stark miljöprofil, säger hon.

Vasaloppet är ett miljömärkt event och de skriver mycket om sitt miljöarbete på sin hemsida. Till exempel att blåbärssoppan som serveras i spåret är ekologisk, och att de använder miljömärkt drivmedel. Men valla nämns inte här. Istället kan man läsa om det på sidan för Vasaloppets officiella vallaservice där de rekommenderar att man använder mer fluor ju längre man ska åka.

Men Mats Rylander som är miljöansvarig hos Vasaloppet menar ändå att de tar frågan på allvar.

– Vi samarbetar med världsledande vallatillverkare för att ta fram bättre alternativ. Att vi inte skrivit om valla i samband med vårt miljöarbete beror nog på att vi missat att poängtera den biten. Vi ska vara tydligare och informera mer om det i framtiden, säger han.