Vittsjö kan tvingas dra sig ur damallsvenskan

1:34 min

Fotbollförbundets beslut att avslå Vittsjös dispensansökan kan leda till att laget måste dra sig ur damallsvenskan. Anledningen är att hemmaarenan inte har tillräckligt många sittplatser. 
– Risken finns, säger ordföranden Sigvard Gustavsson.

– Vi måste nu diskutera alternativen. Kanske kan vi hyra in oss någon annanstans, men frågan är om vi har ekonomi för att lösa det, säger klubbordföranden Sigvard Gustavsson.

Det finns inga godkända arenor i Hässleholms kommun. Närmaste orterna är Helsingborg, Halmstad och i Kristianstad, där det redan finns ett damallsvenskt lag.

Svenska fotbollförbundet kräver att damallsvenska lag ska ha 800 sittplatser. På Vittsjö IP finns det 640.

Senast den 1 mars ska Skåneklubben lämna in en ansökan om vilken annan arena som man vill spela.
– För att fotbollförbundet ska vara nöjda ska vi ha sittplatser till en tredjedel av ortens befolkning. Vi hade i fjol ett publiksnitt på strax under 500. Det är naturligtvis något vi vill höja och vi jobbar för det och bygga läktare när vi har behov av det.

Gustavsson berättar att Vittsjö sökt dispens för det kommande året. Klubben är redan i startgroparna för att projektera och finansiera ett läktarbygge.
– Vi är igång med planerna och träffade en arkitekt i förra veckan. Tanken är att påbörja bygget direkt efter säsongen så att det är klart till nästa år, säger han.
– Jag tycker att det här är taskigt mot damfotbollen. Vi tvingas dra ner på tjejernas löner för att hålla ner budgeten för att vi ska bygga läktare som inte kommer att användas.