Många anmäler id-stöld

1:55 min

I mitten av förra året blev det olagligt att använda någon annans identitet. Nu ser polisen att antalet anmälningar om id-kapningar växer.

I januari fick Stockholmspolisen in drygt 500 anmälningar om id-kapning, visar statistik från BRÅ.

Jan Olsson är förundersökningsledare på Polisens Nationella Bedrägericenter i Stockholm. Han välkomnar den nya lagstiftningen.

– Du har ju begått ett fullbordat brott redan i och med att du utger dig för att vara en annan verklig person. Det var ju faktiskt inget brott tidigare.

Hur var det tidigare då?

– Brottet blev ju till först när identiteten användes vid ett bedrägeri till exempel, själva bedrägeriet var det som var ett brott.

Så om jag påstod att jag var du så var det lagligt ända till jag försökte ta ut dina pengar?

– Ja. Det låter otroligt men så var det faktiskt, säger Jan Olsson.

Sedan drygt ett halvår är det alltså olagligt att använda en annan persons identitet. Tidigare var det bara olagligt om den falska identiteten användes för att begå brott.

Sedan lagändringen har det anmälts fler än 3 000 id-kapningar i Stockholmsregionen och fler än 12 000 i hela landet.

Jan Olsson säger att om man dessutom räknar in alla bedrägerier där det förekommit en id-kapning är det verkliga antalet tio gånger så stort. Och han säger att den nya lagen gör det möjligt för polisen att ingripa tidigare.

– I och med att det här brottet kom till så kan polisen agera i ett mycket tidigare skede. Redan när någon annan använder sig av din identitet till exempel, då kan vi starta en förundersökning och utföra de tvångsåtgärder som krävs, om det är en husrannsakan eller vad det nu månde vara.

Gör ni det då? Hinner ni med det?

– Nej, vi hinner ju definitivt inte med det ärendeflödet som kommer in till polisen, men det här ger oss åtminstone möjligheten. Och i vissa fall så har vi naturligtvis också gjort det, säger Jan Olsson.

– Men oftast så krävs det då att det är ett lite grövre brott vi ser, för att vi ska kunna utföra det här. Dessutom måste ju vi få vetskap om det och det är ju inte alltid lätt för den som har förlorat sin identitet. Han märker det ju oftast först när det har begåtts ett bedrägeri, och det saknas pengar.