Ny dokumentär om kampen för urfolk i USA

2:30 min

I 30 år kämpade Elouise Cobell för rättvisa för de hundratusentals amerikanska urinvånare som i över hundra år snuvats på ersättning från den amerikanska staten.

Elouise Cobells historia har varit relativt okänd, men nu berättas den i dokumentärfilmen "100 år - en kvinnas kamp för rättvisa" som visades på Athena Film Festival i New York i februari.

– Elouise Cobell är en nutida krigare, en hjälte som slogs för det som var rätt, en ensam kvinna, och vann, säger Melinda Janko som har jobbat med filmen om Elouise Cobell i 14 år.

Historien börjar redan i slutet på 1800-talet. Då bestämmer den amerikanska kongressen att urfolkens mark ska delas upp mellan enskilda stammedlemmar, men den ska förvaltas av den amerikanska regeringen.

Tanken är att markägarna, alltså stammedlemmarna, ska få del av det som staten tjänar på att bland annat tillåta oljeutvinning. I mitten på 1970-talet upptäcker Elouise Cobell, som själv tillhör Blackfeet-stammen, att förvaltningen har misskötts och att urfolken i över 100 år har gått miste om stora summor pengar.

I Melinda Jankos film berättar Elouise Cobell bland annat om 93-årig Mary Johnson, som inte har råd att laga sina trasiga fönster, samtidigt som det pumpas upp olja från 5 brunnar på hennes mark. Och Mary Johnson är inte ensam, i dag lever omkring en fjärdedel av de amerikanska urinvånarna i fattigom, enligt siffror från Pew Research Center.

1996 bestämmer sig Elouise Cobell för att stämma staten i vad som kommer att bli den största grupptalan av sitt slag i amerikansk historia, totalt omfattar den över 300 000 stammedlemmar som tillsammans kräver staten på 27 miljarder dollar. Efter en 15 år lång rättstvist går de till slut med på att betala, inte 27, men väl 3,4 miljarder dollar. För Elouise Cobell blir segerlyckan kortvarig, bara fyra månader efter att beslutet vunnit laga kraft avlider hon i cancer.

Samtidigt som Melinda Janko reser landet runt och visar sin film så fortsätter protesterna mot den omstridda oljeledningen i Standing Rock som Donald Trump återigen gett klartecken. För Melinda Janko är historien om Elouise Cobell och vad som händer i North Dakota just nu, två berättelser om samma sak.

– Berättelsen är att den federala regeringen säger 'här är er mark, men vi tänker bestämma hur den ska skötas', så det är samma sorts orättvisa i båda fallen, säger Melinda Janko.

Läs mer om utvecklingen vid Standing Rock i artiklarna nedan