Flest män drabbas av id-kapningar

1:13 min

Antalet anmälda identitetskapningar ökar – och de flesta som får sina identiteter kapade är män. Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Det var efter en lagändring i somras som det blev brottsligt att använda en annan persons identitet. Sedan dess har polisen i Region Stockholm fått in drygt 3 300 sådana anmälningar, visar statistik från Brå.

De flesta som fått sina identiteter stulna är män – andelen är nästan 60 procent.

Jan Olsson är förundersökningsledare på polisens Nationella bedrägericenter. Han säger att en förklaring är att de flesta brottslingar är män.

– Då är det ju så att jag tar någons identitet för att köpa något på kredit. Och denna någon, han måste ha en god inkomst och vara kreditvärdig, annars kan jag inte handla på kredit i dennes namn. Så det faller sig ganska naturligt att det blir en viss kategori människor som blir belastade av det här.

Är det en spegling av att män har lite bättre inkomster?

– Ja, det är det. Och sedan är det så, att det är ju män som drabbas av id-kapningarna vilket speglar att de flesta kriminella är män. Då kan de inte komma med en id-handling tillhörande en kvinna, säger Jan Olsson.