Ryssland och Nato debatterades i riksdagen

1:47 min

Det har varit ett stort fokus på Ryssland under den utrikespolitiska debatten i riksdagen under onsdagen.

Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach säger att Ryssland har varit ett hett ämne i svensk utrikesdebatt ända sedan de annekterade Krim.

– Svenska riksdagspartier är eniga i sin syn på Ryssland och det har också gjort att Sverige är en av Europas hökar i EU när det gäller inställningen till Ryssland. Vi är till exempel ett av de EU-länder som är starkast emot att ta bort sanktionerna som infördes efter annekteringen, säger han.

Nu ska utrikesminister Margot Wallström snart träffa sin ryske kollega Sergej Lavrov och hon kommer att ha ögonen på sig.

– Hon kommer att få kritik om hon inte är tillräckligt tuff.

Ett annat ämne som debatterades i riksdagen idag var Nato. Det är en återkommande diskussion i Sverige numera, sedan alla allianspartier bestämt sig för att de vill att Sverige ska gå med. Fredrik Furtenbach såg ett nytt inslag i debatten under onsdagen.

– Valet av Donald Trump som amerikansk president har gett ett nytt argument till de rödgröna. Det lyder ungefär; vem vet hur Nato kommer att fungera när det största medlemslandet leds av Donald Trump, säger han.

Något som stack ut i dagens debatt är osäkerheten i omvärlden. Två av de stora osäkerheterna just nu är vilken politik Vita huset kommer att föra i praktiken och hur EU kommer att påverkas när Storbritannien lämnar EU.

– Det har funnits dystra utrikesdebatter innan men nu är det så stora osäkerheter, så de svenska politikerna vet inte var det ska sluta, säger Fredrik Furtenbach.