Klimatbesvikelse i EU - backade från kompromiss om utsläppsrätter

1:16 min

Flera miljöorganisationer och politiker är besvikna över att EU:s parlament i dag backade något från en tidigare kompromiss kring framtidens handel med utsläppsrätter.

Utsläppsrätter är tänkta att, på marknadsmässiga grunder, få företag att betala för klimatstörande utsläpp.

– Jag är besviken på att de konservativa inte stod upp för överenskommelsen i miljöutskottet. Den klimatambition som fanns i den omröstningen var större, säger Jytte Guteland som har företrätt de europeiska socialdemokraterna i förhandlingarna om utsläppsrätter. 

– Det vi fick med från vår grupp i omröstningen idag var att vi fick med sjöfart och en större och snabbare minskning av överskottet på utsläppsrätter. Men vi hade behövt mer för att leva upp till Paris, säger Guteland och syftar på det globala klimatavtalet som klubbades i den franska huvudstaden i december 2015.

Med rösterna 379 mot 263 vann ett förslag från högergruppen EPP när EU-parlamentet idag röstade om utsläppsrättssystemet fram till år 2030.

Den moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner hurrar på twitter för det han kallar "en skärpning av utsläppshandeln".

Jytte Guteland och en rad miljöorganisationer är dock besvikna över att dagens beslut är något mindre klimatambitiöst än det förslag som en majoritet i parlamentets miljöutskott röstade för i december, bland annat när det handlar om hur snabbt man ska minska antalet utsläppsrätter på marknaden.

Fast sista ordet är inte sagt. Snart väntar förhandlingar mellan EU:s parlament och medlemsstater om ett slutligt beslut om framtidens utsläppshandel i Europa.